Lite om sjukdomen

Inflammatory Bowel Disease, finns egentligen inget namn på svenska. Så jag kallar den rätt och slätt för IBD, den engelska förkortningen. När andra frågar vad mina grabbar är sjuka i, så svarar jag typ Chrons för det är oftast något som många vet vad det är. Det är inte heller inkorrekt att svara så.

Sjukdomen är kronisk. Det finns egentligen inte så mycket att göra, men det finns en del iaf. Än så länge är det cortison som är huvudsakliga medicinen för att hålla trycka undan inflammationen. Det har kommit andra nyare mediciner, som essientiell fettsyror. Men dessa kommer då från fisk och inget som mina grabbar kan ta.

Sjukdom är och kan visas sig på så olika sätt, oftast är nog kräkningar det vanligaste och inget man reagera för eller kring, för alla katter kräks ibland och myten "det finns alltid några kräk-katter" som kräks lite oftare och har större benägenhet till att kräkas.

Annars är sjukdomsbilden väldigt lik Chrons, Ulslöt Colit som vi tvåbenta kan få. Fast här det en skillnad, för katter är det oftast en allergi som triggar sjukdomen och så är det inte för oss tvåbenta. Man kan inte heller säga för katter att den är, ärftlig. Visst finns det en större benägenhet, för den ärftliga faktorn. Genom att båda mina katter har den, men de har inte samma inflammationstyp och därav inte heller samma symtombild.

Hur fastställer man IBD, genom gastroskopi och vävnadsprover. Gastroskopi görs under narkos för katterna och de lider egentligen inte mycket av detta förutom fastan innan och att de behöver stanna hos veterinären över dagen.

Senare är det cortison och Flagyl som är de främsta vapnen, alltså den medicinering som finns i Sverige. Essienteiella fettsyror, kan man ta hem till Sverige mha sin veterinär, men då gäller det som sagt kolla blodstatus, för att dessa kan förändra blodbilden så den liknar leukmi, men det är en ovanlig biverkning och här gäller dessutom att katten inte är fisk allergisk.

Hur kan man avgöra om ens katt har IBD, det är genom gastroskopi. Symtom, är då diarré, kräkningar, eller både ock.  Allt från att de går från matskålen och kastar upp maten på en gång, till små genomskillniga vätske kräkningar. Eller att det kräks hårbollar. Hårbollar ska ju upp och är det fällningsperiod så är det ju mera ok att de kräks hårbollar. Men en gång i veckan, i flera månader? Egentligen inget man reagerar över. Det gjorde inte jag, för det var ju fällningsperiod.

http://www.vet.cornell.edu/fhc/brochures/ibd.html

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1&aid=304

Kommentarer
Postat av: Anna-Carin

vildkatternas

Här kommer allt från mina två katters liv att samlas och deras kamp mot IBD, Inflammatory Bowel Disease. En kronisk mag och tarm inflammation. En sjukdom som tar än ger liv. Det är inte en vetenskaplig korrekt bild, utan mera utifrån mina erfarenheter.Välkommen till min nya blogg!

2010-02-06 @ 11:56:14 Allmänt Permalink



389 kr

399 kr

399 kr

549 kr

399 kr

249 kr

699 kr

595 kr

549 kr

349 kr

589 kr

499 kr

Gå till Modegallerian.se

--------------------------------------------------------------------------------



Kommentarer

Postat av: Anna-Carin

Hej!

Vi har en katt som har fått diagnosen IBD. Du verkar veta mycket om detta förstår jag genom din blogg. Nästan mer än vissa veterinärer som vi träffat.



Har aldrig skrivit till någon via en blogg och vet knappt om jag skriver på rätt ställe. Om du läser detta vore jag jätteglad om du ville maila mig så jag kan få ställa några frågor och kanske få tips om någon kunnig veterinär.



Känns som att vår katts liv hänger på att vi får tag på rätt person som kan hjälpa oss. Hon har varit inlagd på djursjukhus två gånger på kort tid och fått dropp och sondmatning. Nu börjar hon må illa och äta mindre igen.



Vi är mycket oroliga och känner oss utlämnade i detta. Vi älskar vår katt oerhör mycket och vill göra allt som någonsin går för att hon ska må bra igen.



Bästa hälsningar

Anna-Carin



2010-04-25 @ 00:02:17

2010-04-25 @ 00:04:37
Postat av: Em

Jag tycker det är bra att du startat den här bloggen jag har följt din kamp ett tag nu på forumet, ska återkomma hit det lovar jag!

2010-07-03 @ 02:12:03
URL: http://lillyflorence.cybersite.se/
Postat av: Anna

Hej!



Jag har en katt som vi höll på så där med också. Han var smal som en sticka, spydde blod, bajsade blod och blev väldigt medtagen. Vi gjorde gastro och endoskopier, tog prov på tarmslemhinnan mm, men ingen visste vad det var. Kortisonkur efter kortisonkur mm. Till sist hittade vi torrfodret Orijem som är ett helt glutenfritt torrfoder, och nu mår han bra sen ett par år.



Det tråkiga är att många veterinärer inte verkar veta att katter kan vara glutenintoleranta, vilket gör att många katter och ägare nog lider i onödan.



Så om man har en katt med liknande symtom så kan det vara värt att testa glutenfritt ett par månader! :-)



Med vänlig hälsning

Anna

2010-11-13 @ 01:00:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0